09 jun Wij geven antwoord op vier veel gestelde vragen!
Wij geven antwoord op vier veel gestelde vragen!
Het kopen van een huis doe je niet zomaar. Er moet met veel rekening gehouden worden en hierdoor hebben kopers vaak vragen. Vandaar dat wij in dit blog vier veel gestelde vragen beantwoorden!
Vraag 1: Moet de verkoper de woning verkopen zodra ik de vraagprijs bied?
Het antwoord op deze vraag is nee! Het hoogste rechtscollege, de hoge raad heeft in een vonnis bepaald dat de vraagprijs van een woning kan worden gezien als een uitnodiging voor een bod. Zodra de vraagprijs wordt geboden, heeft de verkoper de mogelijkheid dit af te wijzen, te aanvaarden of om zijn/haar makelaar een tegenbod te laten doen.
Vraag 2: Hoe komt een koop tot stand?
Zodra de koper en verkoper het eens zijn over de koopsom, de opleveringsdatum en de ontbindende voorwaarden, kan de verkopend makelaar dit vastleggen in een voorlopige koopakte. Zodra de verkoper en de koper beide de koopakte hebben getekend en de koper het afschrift van de akte heeft ontvangen, gaat voor een particuliere koper de bedenktijd in. In deze bedenktijd kan de koper nog afzien van de koop.
Zodra deze bedenktijd om is, de financiën rond zijn en er geen ontbindende voorwaarden de koop tegenhouden, dan kan de overdracht op de opleveringsdatum bij de notaris plaatsvinden.
Vraag 3: Wat betekent ‘kosten koper’?
Kosten koper (k.k.) zijn kosten die gemaakt worden om de eigenaar van een woning te worden. Dit bestaat uit de overdrachtsbelasting en uit de notariskosten voor de eigendomsakte. Hierbij kan worden uitgegaan van een bedrag van 4 à 6 procent van de woningwaarde.
Vraag 4: Wanneer ben ik aan het onderhandelen?
Wellicht voor de hand liggend, maar er zijn twee manieren waarop je weet dat je in onderhandeling bent. Ten eerste kan de verkoper een tegenbod doen. Daarnaast kan de verkopende makelaar duidelijk aangeven dat hij/zij met je in onderhandeling is.