07 okt Dit is er in 2021 veranderd op de woningmarkt!
Dit is er in 2021 veranderd op de woningmarkt!
In 2021 zijn er een hoop veranderingen doorgevoerd op de woningmarkt. Vandaar dat wij in dit blog de belangrijkste veranderingen uitlichten.
Tip 1: Starters hoeven GEEN overdrachtsbelasting te betalen!
In 2021 is de wet gewijzigd waardoor starters geen overdrachtsbelasting meer betalen. Normaal bestond deze belasting uit 2% van de koopprijs. Door deze verandering worden starters op weg geholpen in deze oververhitte woningmarkt.
Tip 2: Hogere hypotheek voor Tweeverdieners!
Eerst telde het laagste inkomen voor 80% mee bij de berekening van de maximale hypotheek. Sinds 2021 is dit veranderd naar 90%. Op deze manier kunnen tweeverdieners meer lenen.
Tip 3: Studieschuld telt minder mee bij aanvraag hypotheek!
Op een studieschuld betaal je in veel gevallen geen rente. Dit betekent dat een studielening een veel minder zware invloed heeft op de maximale hypotheek, dan een gewoon consumptief krediet.
Sinds 2021 telt de studieschuld nog iets minder mee bij de aanvraag van een hypotheek. De wegingsfactor wordt afhankelijk van de gemiddelde rente over de studielening over de laatste 5 jaar. Eerst was dit een vast percentage. Dit is gunstig omdat de rente op een studielening al jaren ontzettend laag is.
Tip 4: Renteaftrek gaat versneld omlaag!
Sinds 2021 wordt de hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd. In 2020 was het tarief waartegen de hypotheekrente in aftrek kon worden gebracht maximaal 46%. Dit percentage is sinds 2021 omlaag gebracht naar 43% procent. In 2022 zal dit 40% worden en in 2023 wordt het verlaagd naar 36,9%.
Tip 5: Nieuw energielabel!
Sinds 1-1-2021 is er een ander energielabel ingevoerd. Hiervoor moet een energieadviseur langs een woning komen om deze vervolgens te keuren. Dit kost voor een huis €190 en voor een appartement €100.
Tip 6: Nieuwe woningen verplicht bijna energieneutraal!
Sinds 2021 krijgen nieuwe woningen alleen nog maar een bouwvergunning als ze voldoen aan de BENG-norm. Dit betekent dat de verbouwing bijna energieneutraal moet worden opgeleverd.